Hipnoterapi

Hipnoterapi kelime anlamı olarak hipnoz ile tedavi anlamındadır. Hipnoterapinin kökeni hipnozdur. Hipnoz bir grubu veya bir kişiyi telkin, bakış, söz ve benzeri yollarla bir süreliğine etki altında bırakmaktır. Bu yapılan hareketler yapaydır. Bu sebeple hipnoz yapma yapay hareketler ile kişide oluşturulan ruh hali olarak adlandırılabilir. Hipnoz bir uyku durumu değildir. Tedavi olacak kişinin dikkati belli bölgelere yoğunlaştırılır. Bu şekilde bilinçaltı aktif hale getirilir.

Hipnoterapi çeşitli hastalıklarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hipnoz kullanarak tedavi yapanlara hipnolog veya hipnoterapist denilir. Ancak hipnoz teknikleri herkes tarafından yapılamaz. Hipnoz yapabilmek için yeterli eğitimi almış olmak ve hipnoz alanında uzmanlaşmış olmak gerekir.

Hipnozda 3 aşama çok önemlidir. Bu aşamalar;

Bakış
Söz
Düşünce

Bakış aşaması hipnoterapistin bilinçaltı durumunu oluşturabilmesi için tedavi olacak kişide kullandığı yöntemlerdendir. Bakış aşamasında gözlerde oluşan manyetik etkiler kontrol edilmektedir. Bununla birlikte manyetik etkiler sürekli ve düzenli devam etmektedir.

Söz aşamasında hipnoterapist tedavi olacak kişinin aklına yerleştirmek istediği düşünceleri söyler. Bu herhangi bir olay veya olgu olabilir. Bu aşamada esas olan hipnoterapistin tedavi olacak kişiye söyleyeceği kelimelerin doğru seçilip seçilmediğidir.

Düşünce aşamasında tedavi olacak kişi istenilen duruma doğru getirilmektedir. Bu durumun tedavi olacak kişiler tarafından istenilmesi sağlanmaktadır. Düşünce aşamasında en önemli şey konsantrasyondur.

Hipnoz tedavisi gören kişi bu aşamada hipnoterapistin etkisi altına girmektedir. Onun telkinlerini ve isteklerini sanki kendi istekleriymiş gibi algılar. Bu şekilde hipnoterapist tedavi olacak kişiye isteklerini yaptırır. Bununla birlikte burada bilinmesi gereken en önemli nokta hipnoterapistin tedavi olacak kişi üzerinde sınırsız bir gücü olmadığıdır. Hipnoz ile tedavi olan kişiler her isteği yerine getirmemektedir.